daysinnepal.blogg.se

Vår resa till Nepal hösten 2013

Första dygnet i bilder!

Publicerad 2013-09-26 17:06:24 i Allmänt,

Äntligen framme!
 
 
 
Lite chill på terassen
 
 
Första målitden i Nepal, champinjonsoppa (varma koppen...?)
 
 
Koll på elen, eller? Man kan ju förstå att dom har problem med strömavbrott...
 
 
Skyltningen här är det ju i alla fall inget fel på
 
Inte en helt ovanlig syn
 
 
 
 
 
På middag!
 
Mitt på dagen, mitt i gatan och mitt i all trafik så kan man faktiskt fixa vägen. Alla andra måste bara flytta på sig.
 
 
Mysig frukost
 
 
Dagens läxa; i vägkanten kan det vara lera, djup lera.
 
 
Nu får ni inga fler bilder för nu är vi hungriga och tänker äta vår 5-kronersmiddag!

Pöss.
 
 
 
 
 
 

En helt annan värld

Publicerad 2013-09-26 15:02:38 i Allmänt,

Igår morse, sega och ofräscha efter resan, landade vi på flygplatsen i Kathmandu! Efter lång kö för att Hanna skulle fixa sitt visum kom vi ut ur den lilla tegelbyggnaden och möttes av Raj och taxin han hade fixat. Vi  wn hinner inte vara i Nepal många minuter innan vi blir lurade på pengar... Förutom Raj och taxichaffören går det säkert 10 andra män bredvid oss och envisas med att bära våra väskor. Dumma som vi är får dom göra det och blir nästan hotfulla när vi inte fattar att de kräver dricks. Det är bara att slänga åt dem de ända sedlarna vi har, 500 rupees. I och för sig var vi inte alltför ledsna över det, det motsvara ungefär 35 kr...In i taxin kom vi i alla fall och när vi kom ut på gatorna var vi mycket glada att det var en van förare vid ratten, trafiken här är ett enda stort KAOS med bilar, bussar, människor och djur precis överallt och hursomhelst. Det var då vi på riktigt förstod att det var Nepal vi kommit till.
 
Väl framme på hostelet fick vi sitta några timmar och vänta på rummet uppe på en mysig takterass, dock iförda liiite för varma kläder...jeans och tjocktröja här är alltså inte det skönaste på dagarna. VARMT är det, runt 30 grader och solen steker på rätt bra. Men efter en dusch var vi redo för att ta oss an stan. Området vi bor i just nu heter Thamel är lite turistigare och fullt med små affärer och framför allt trekkingbutiker (Amandas himmelrike), så det fanns mycket att titta på. Det är bilar överallt som kör hursomhelst, även i de minsta små gränder. Det är vänstertrafik här men det tänker man inte riktigt på eftersom alla ändå cyklar, kör och går kors och tvärs. På gatorna möttes vi av barn som tiggde pengar, försäljare som ville att vi skulle köpa deras dunjackor eller små träfioler, cykeltaxis, kvinnor i sina färgglada saris och böneflaggor som hängde på linor högt upp mellan husen. Vi tränade på att pruta (we've got alot to learn...), satt på ett cafe i en mysig gränd och bara söp in alla intryck.
 
På kvällen, efter att ha fått uppleva vårt första strömavbrott här, blev vi upphämtade av Raj igen och gick tillsammans hem till hans familj. En fantastisk kvinna som Hanna träffade hemma i Sverige hade introducerat oss för den här jättefina familjen och tillsammans med henne blev vi bjudna på riktig nepaliskisk middag. Dal bhat (bönsoppa som man äter med ris), curry och nepalesiskt öl. Det här är en familj som inte har mycket pengar och där de, förutom pappan, inte kan mycket engelska. Ändå bjöd de på en riktig festmåltid och vill hjälpa oss med allt de kan. Trots att vi är från helt olika världar, pratar olika språk, inte alltid förstår varandra och alla är i olika åldrar kunde vi skratta och ha ortoligt trevligt tillsammans. Det var tre glada tjejer som tog taxi hem till hostelet efteråt. Taxiresan var förresten bara den en berättelse i sig. Här verkar det nämligen som att taxichauförer helt utan att ha någon aning om vart han ska, ändå är villiga att köra oss. Efter flera försök att få hononm att stanna och kolla på kartan vi höll upp fick vi i princip sticka upp den i ansiktet på honom för att han till sist skulle stanna. Då gick han i alla fall ut och frågade en polis om hjälp och efter en lång och intensiv diskussion verkade dom enas om vägen till hostelt. Två svängar senare vi vi framme...

Efter elva timmars sömn vaknade vi sen nästan lika trötta som vi var när vi gick och la oss, resan, tidsskillnaden och alla nya intryck tar verkligen på krafterna. Inatt kanske det var tur att vi var så trötta, för precis utanför vårt fönster håller nämligen byggubbar på och borrar, spelar musik och pratar, men ingen av oss hade problem med att sova för det. Vid tolv kom den svenska kvinnan igen tillsammans med mannen i familjen som vi åt hos igår och vi gick runt och blev visade lite allt möjligt såsom bankomater, restauranger och matbutiker för att sedan gå och äta frukost/lunch. Nu har vi även fixat våra nepalesiska sim-kort, något som inte var lika lätt som vi trott. Det som behövs är pass, passkopia, kopia på visum, signatur + fingeravtryck och foto. Det var dessutom inte vilket foto som helst som behövdes, utan ett i färg som ska vara taget precis framifrån, vilket varken Amanda eller Hanna hade. Efter ett fotografbesök (som inte bara tog några minuter som utlovat på skylten) så fick vi tillslut köpa våra simkort. Mycket krångligare än i Sverige men MYTCKET billigare, sim-kort och en massa minuter för mindre än 30 kr.

Nu sitter vi uppe på terassen igen och väntar på att en filmkväll sak börja. Det är mycket ungdomar som bor här och det verkar som att det är någon typ av aktivit här varje kväll, väldigt kul!  Senare blir det nog ut och äta och sen direkt i säng, imorgon ska vi nämligen ut på lägenhetsvisning och förhoppningsvis åka till barnhemmet och träffa flickorna, om vi får tag på dom... Telefoner här verkar inte vara någonting man ska lita på.

Allt som allt har vi haft ett mycket händelserikt första dygn. Det känns väldigt spännande och roligt att vara här och vi är så tacksamma och glada för det så otroligt hjälpsamma och varma bemötandet vi fått av de som vi träffat. Människorna här har inte mycket matriellt men ändå hjälper de till med allt de kan. Nepal har redan fångat oss, det här ska nog bli bra!

Hoppas ni har det bra därhemma (och att det är fruktansvärt kallt eller regnit hehe) så skriver vi så snart vi kan  igen!

Pussåkram från Amanda och Caroline
 

MOT NEPAL!

Publicerad 2013-09-24 11:17:36 i Allmänt,

Som så ofta levererar SJ INTE och efter en och en halv timmas försening var vi äntligen framme på Arlanda. Hanna hittade vi också nu lyfter vi strax!
 
NEPAL HERE WE COME!! 
 
Amanda och Caroline

Almost, almost time to go

Publicerad 2013-09-23 23:12:18 i Allmänt,

This blog's first post (and probably most of mine) will be in English! Hope all you Swedes are okay with that. I'm fortunate to have friends all around the world and I want you all to be able to understand at least some of what we write without having to Google-translate everything (doesn't always turn out the way it should)... This blog will mostly be mine and Caroline's, Hanna has her own blog through her local newspaper (don't know the address yet though), but maybe we can get her to do a guest-post or something cool like that. ;)

Anyway, the 24th of September has finally (almost) arrived! We've all had problems with limiting our baggage (why does that always seem to be an issue?) and what to bring but I think we're finally ready to go. Caroline and I are catching the train from Örebro early tomorrow morning and meeting Hanna at the airport in Stockholm. Then we're off to Istanbul for a short layover before we reach Kathmandu on Wednesday morning. I don't know about the others but I'm actually not nervous (?). I don't really think I've realized it yet. I bet I will tomorrow on the plane (or in a minute when I should be falling asleep...). I'm just EXCITED - whatever happens it's going to be a great adventure and I can't wait for it to begin!!

So long friends, see you in Nepal!

Amanda

Om

Min profilbild

Amanda, Caroline & Hanna

Välkomna till vår blogg! Den 24e september åker vi, Amanda, Caroline och Hanna, till Nepal för att under 3 månader volontärarbeta på ett flickhem i Gokarna utanför Kathmandu. Här kan ni följa vår spännande resa och se vad vi har för oss. Vi vill jättegärna höra från er så lämna gärna en kommentar, då blir vi glada!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela